HPV

HPV - αντιμετώπιση και θεραπεία - Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον ιο HPV

Η HPV λοίμωξη είναι τόσο συχνή που σχεδόν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα προσβληθούν από τουλάχιστον ένα τύπο του ιού στη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα μάθουν ποτέ ότι έχουν μολυνθεί και θα το μεταδώσουν στον ερωτικό τους σύντροφο χωρίς να το γνωρίζουν.

Πόσο συχνή είναι η HPV λοίμωξη;

Η HPV λοίμωξη είναι τόσο συχνή που σχεδόν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα προσβληθούν από τουλάχιστον ένα τύπο του ιού στη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα μάθουν ποτέ ότι έχουν μολυνθεί και θα το μεταδώσουν στον ερωτικό τους σύντροφο χωρίς να το γνωρίζουν. Περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικάνοι μολύνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τι είδους προβλήματα προκαλεί αυτός ο ιός;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα ή προβλήματα υγείας. Οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV (9 από 10) υποστρέφουν αυτόματα μέσα σε δύο χρόνια. Όμως, μερικές φορές, οι λοιμώξεις από HPV θα διαρκέσουν περισσότερο, και μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Οι HPV λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν:

  • καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες
  • καρκίνους του πέους στους άνδρες και
  • καρκίνο του πρωκτού και του πίσω μέρος του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών (στοματοφάρυγγα), τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Πως μεταδίδεται o HPV;

Οι άνθρωποι μολύνονται με HPV από άλλο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Μπορεί να μεταδοθεί και με το στοματικό σεξ ή με την χρήση ερωτικών βοηθημάτων. Γενικά ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με τον ιό ακόμα και αν ο ερωτικός του σύντροφος δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα του ιού. Ένα άτομο μπορεί να έχει HPV ακόμα και αν έχουν μεσολαβήσει χρόνια απ’ όταν συνευρέθηκε με έναν φορέα του ιού.

Δεν έχουν υπάρξει καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν με HPV από τις επιφάνειες στο περιβάλλον, όπως καθίσματα τουαλέτας, κλπ.

Τέλος αν και σπάνιο, αλλά μερικές φορές μια έγκυος γυναίκα με HPV μπορεί να το μεταδώσει στο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το παιδί μπορεί να αναπτύξει υποτροπιάζουσα θηλωμάτωση του αναπνευστικού (RRP), μια σπάνια αλλά επικίνδυνη κατάσταση όπου κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό HPV (παρόμοιο με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων) και αναπτύσσονται στο εσωτερικό του λαιμού.

Τι πρέπει να κάνω για να προφυλαχτώ;

  1. Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV. Σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο οι πιθανότητες μόλυνσης είναι 70%. Μελέτες σε γυναίκες και άντρες δείχνουν θετικές αναλογικές σχέσεις μεταξύ αριθμού σεξουαλικών συντρόφων και κονδυλωμάτων. Ο αυξημένος κίνδυνος απόκτησης κονδυλωμάτων, έχει αποδειχτεί ότι συσχετίζεται με το να γνωρίζει κάποιος τον σύντροφο λιγότερο από 8 μήνες πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές.
    Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο και καλύτερα γνωρίζει κανείς τον ερωτικό σύντροφο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μολυνθεί με κονδυλώματα. Ποτέ δεν έχει βρεθεί HPV DNA σε γυναίκα η οποία δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία.
  2. Το εξασθενημένο αμυντικό σύστημα του οργανισμού ευνοεί την ανάπτυξη του ιού και των βλαβών που προκαλεί. Ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το AIDS, εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα κονδυλωμάτων.
    Δεν έχει διευκρινιστεί πόσο μπορεί να καθυστερήσει η να υποστρέψει την πορεία της νόσου, το φυσιολογικό ανοσολογικό σύστημα ενός ανθρώπινου οργανισμού.
  3. Διάφοροι μικροτραυματισμοί όπως αυτοί που δημιουργούνται από το ξύρισμα της περιγεννητικής περιοχής, αλλά και κάποιες μέθοδοι αποτρίχωσης, όπως με κερί, είναι επιπλέον επιβαρυντικοί και προδιαθετικοί παράγοντες που διευκολύνουν την είσοδο και τη μόλυνση από τα ιογενή στελέχη των δερματικών κονδυλωμάτων.
  4. Το αλκοόλ έχει θεωρηθεί σαν επιβαρυντικός παράγων, αν και δεν τεκμηριώνεται σε όλες τις έρευνες κατά πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
    Κάποιες μελέτες ενοχοποιούν επίσης το κάπνισμα και το συνδυάζουν με τον HPV ενώ κάποιες άλλες δεν βρίσκουν κάποια σύνδεση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κάπνισμα λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας για την επικράτηση του HPV ή αν το κάπνισμα είναι ένας δείκτης που συνυπάρχει με άλλες, μη μετρήσιμες, στις μελέτες αυτές, συμπεριφορές.
  5. Σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, παρατηρήθηκε αυξημένη παρουσία κονδυλωμάτων. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό οφείλεται στην ορμονική ανακατάταξη ή απλά στην πιο απελευθερωμένη σεξουαλική συμπεριφορά.

Πως μπορώ να προστατευτώ;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο των κονδυλωμάτων είναι η πλήρης αποχή από τις ερωτικές επαφές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες απλές καθημερινές πρακτικές, ενώ εάν υπάρχουν σημάδια ή υποψία HPV μόλυνσης, τότε είναι απαραίτητη η εξέταση από εξειδικευμένο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τα άτομα τα οποία έχουν συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

Γενικά η σύσταση μας είναι:

  • Πάντα χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική συνεύρεση
  • Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος με τεστ παπ ή και HPV DNA Test. Ένα αρνητικό τεστ δεν αποκλείει την ύπαρξη του ιού
  • Εξέταση του συντρόφου και τέλος πολύ σημαντικό
  • Η αυτοεξέταση για τυχόν αλλοιώσεις, περίεργες μικρές δερματικές προεξοχές και γενικότερα δερματικές βλάβες που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και γύρω από αυτή, είναι πολύ σημαντική
  • Εμβολιασμός

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί;

Όλα τα κορίτσια καθώς και τα αγόρια ηλικίας 11-12 ετών θα πρέπει να λάβουν τη συνιστώμενη δόση εμβολίου. Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 9. Στην αγορά υπάρχουν 2 εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θυλωμάτων. Το πρώτο είναι το λεγόμενο τετραδύναμο εμβόλιο λόγω του ότι προσφέρει προστασία έναντι 4 στελεχών του ιού, των HPV18, 16, 11 και 6, ενώ το δεύτερο, που αποκαλείται διδύναμο, προστατεύει έναντι μόνο των HPV18 και 16. Οι τύποι HPV18 και 16 του ιού υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 70% περίπου των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως ενώ οι HPV11 και 6 προκαλούν το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται συνήθως σε 3 δόσεις με χρονική απόσταση 6 μηνών μεταξύ τους ή 2 δόσεις με χρονική απόσταση 6-12 μηνών μεταξύ τους για τις μικρές ηλικίες. Πριν από λίγο καιρό το τετραδύναμο εμβόλιο αναβαθμίστηκε σε εννιαδύναμο προσφέροντας επιπλέον προστασία κατά των στελεχών του ιου HPV 6,11,16 16, 18, 31, 33, 45, 52, και 58.

Τι θεραπεία μπορώ να κάνω αν έχω Κονδυλώματα;

Σαν γενική αρχή λέμε ότι από την στιγμή που πρόκειται για ιος θα πρέπει να Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καλείται να την πολεμήσει. Το ποιος θα κερδίσει τελικά, εξαρτάται από την ισορροπία ανάμεσα στο ιικό φορτίο και την κατάσταση του αμυντικού συστήματος. Είναι απαραίτητο λοιπόν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Εν συνεχεία αφού γίνει ο ενδεδειγμένος έλεγχος και χαρτογραφηθούν οι αλλοιώσεις, αποφασίζεται η θεραπευτική αντιμετώπιση, η οποία πάντοτε εξατομικεύεται. Οι μέθοδοι θεραπείας των οξυτενών κονδυλωμάτων διακρίνονται σε φαρμακευτικές και μηχανικές.

Φαρμακευτικές μεθοδοι:
Υπάρχουν κάποια προϊόντα σε μορφή κρέμας τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και από τον ίδιο τον ασθενή. Οι πιο συχνές είναι η Wartek (Ποδοφυλοτοξίνη) και η Aldara (Imiquimod)

Μηχανικές μέθοδοι:
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι μέθοδοι καταστροφής της βλάβης με κρυοπηξία, ηλεκτροθερμία, Laser.

Κρυοπηξία:
Είναι εύκολη μέθοδος και χρησιμοποιείται στο ιατρείο για την καταστροφή των οξυτενών κονδυλωμάτων. Οι αλλοιώσεις ψύχονται είτε με άμεσο τρόπο, με υγρό άζωτο που διοχετεύεται σε μορφή σπρέι ή μέσω κρυωδίου. Συνήθως, δεν χρήζει τοπικής αναισθησίας. Θεωρείται ασφαλής μέθοδος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως δεν αφήνει σημάδια. Επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 εβδομάδες, μέχρι την πλήρη εξαφάνιση των αλλοιώσεων. Τα ποσοστά πλήρους ίασης είναι υψηλά (μέχρι και 88%).

Laser:
Η μέθοδος αυτή θεωρείται ότι υπερτερεί χάρη στη καλύτερη καταστροφή των βλαβών καθώς και στο μικρό χρόνο επούλωσης που πετυχαίνει .Σ’ αυτή τη περίπτωση γίνεται εξάχνωση της βλάβης με την χρήση της δέσμης laser. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγο ωστόσο χρειάζεται τοπική αναισθησία.

Ηλεκτροθερμία:
Τέλος η ηλεκτροθερμία είναι η μέθοδος θερμικής καταστροφής της βλάβης με την διοχέτευση θερμικής ενέργειας μέσω διαθερμίας. Είναι μέθοδος η οποία απαιτεί τοπική αναισθησία .Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και αποτελεί μία άκρως οικονομική μέθοδο.
Συμπερασματικά χρειάζονται οδηγίες και εκπαίδευση για την πρόληψη επανεμφάνισης: θεραπεία συντρόφου, αποφυγή ξυρίσματος, αποφυγή τριβής με πετσέτες και σφουγγάρια, καλή διατροφή, ύπνος και αποφυγή καταχρήσεων.

Scroll to Top