Θησέως 2, Μαρούσι | Τηλ: 2121056161 | info@katerinakis.gr | 

Ακράτεια Ουρών: Αίτια , Διάγνωση και Θεραπεία

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Ως ακράτεια ουρών ορίζουμε την ακουσία απώλεια αυτών, πράγμα που αποτελεί πολλές  φορές αίτια κοινωνικών αλλά και υγιεινών αλλαγών της ζωής μιας γυναίκας. Μάλιστα ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού η παραδοχή του.

Σε ποιες μορφές διακρίνεται η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ουρών μπορεί και κατατάσσεται ανάλογα την μορφή της σε:

  • Επείγουσα ακράτεια ουρών
  • Ακράτεια προσπάθειας
  • Μεικτού τύπου

Η πρώτη χαρακτηρίζεται από ακουσία διαφυγή ουρών ,η οποία συμβαίνει με μια δυνατή, ξαφνική και μη ελεγχόμενη επιθυμία για ούρηση. Εδώ συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στη ακουσία σύσπαση του εξωστήρα.

Ο εξωστήρας είναι ο μυς στο τοίχωμα της κύστης. Όταν η κύστη διατείνεται ενεργοποιείται μέσω του παρασυμπαθητικού, ο μυς συσπάται και κατ’ επέκταση η κύστη με αποτέλεσμα την αποβολή των ούρων.

Η δεύτερη κατηγορία είναι και η πιο συχνή και η γυναίκα παρουσιάζει ακουσία διαφυγή ουρών κατά την άσκηση ή προσπάθεια ανύψωσης κάποιου βάρους ή σε βήχα-πταρμό και ως πιο σύνηθες αίτιο είναι η ανεπαρκής πίεση συγκλείσεως της ουρήθρας.

Φαίνεται ότι επηρεάζει γυναίκες ηλικίας 25 έως 50 χρονών σε ποσοστό 27% έως 55%.

Ο τρίτος και τελευταίος τύπος, είναι όταν συνυπάρχουν τα συμπτώματα των προαναφερθέντων μορφών. Αυτή η μορφή συναντάται κυρίως σε ποιο μεγάλες γυναίκες κάτι που οφείλεται κυρίως σε αύξηση των συμπτωμάτων της επιτακτικής ούρησης με την πάροδο της ηλικίας.

Σε τι οφείλεται η ακράτεια ούρων και πώς είναι εφικτή η διάγνωσή της;

Η ακράτεια ουρών είναι ένα κοινό σύμπτωμα το οποίο επηρεάζει όλες τις ηλικίες και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας και του τοκετού αλλά φαίνεται να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως είναι η φυλή (χαμηλότερη στη μαύρη φυλή, Ισπανίδες, Ασιάτισσες), η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία καθώς και προϋπάρχουσες γυναικολογικές επεμβάσεις.

Γενικά η διάγνωση τίθεται συνήθως με την κλινική εξέταση της ασθενούς αφού θα εκδηλώσει τα συμπτώματα με την προσταγή κάποιων εντολών.

Ποια είναι η θεραπεία για την ακράτεια ούρων;

Σαν θεραπεία έχουμε:

Συντηρητική

Οποιαδήποτε μέθοδος που δεν περικλείει φαρμακολογική ή χειρουργική παρεμβολή. Η απώλεια βάρους, καθώς όπως έχουμε πει η παχυσαρκία είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας για ακράτεια ούρων. Η ελάττωση της πρόσληψης καφεΐνης, καθώς η καφεΐνη ως γνωστόν είναι μία ουσία η οποία επιτάσσει την ούρηση. Η συχνή ούρηση συνίσταται γιατί κρίνεται σκόπιμο να αδειάζει η κύστη πριν αυτή ξεπεράσει τη μέγιστη χωρητικότητα.

Η φυσικοθεραπεία όπως παραδείγματος χάρη οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους όπου αποτελούν την πλέον αποδεκτή μορφή φυσικοθεραπείας για τη διόρθωση της ανεπάρκειας του σφιγκτήρα της ουρήθρας. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται οι ασκήσεις Kegel και με την χρήση των κολπικών κώνων. Πρόκειται για εννιά κώνους ιδίου σχήματος αλλά διαφορετικού βάρους ο καθένας και η γυναίκα θα πρέπει να κρατάει στον κόλπο κάθε ένα για 15 λεπτά την ημέρα. Όταν δυο διαδοχικές προσπάθειες είναι επιτυχημένες τότε προχωράει στον επόμενο, βαρύτερο, κώνο.

Φαρμακευτική:

Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο κύριος τρόπος θεραπείας κυρίως στην επείγουσα αίσθηση και την επείγουσα ακράτεια. Μια κατηγορία φαρμάκων τα λεγόμενα αντιμουσκαρινικά φάρμακα είναι τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα. Η αποτελεσματικότητα τoυς ανέρχεται στο 60% των περιπτώσεων. Γενικά είναι καλά ανεκτά από τους ασθενείς.

Χειρουργική θεραπεία:

  • Πρόσθια κολπορραφία
  • Ταινίες χαμηλής τάσης
  • Κυστεοουρηθρογραφία κόλπου ανάρτηση κατά Burch
  • Λαπαροσκοπικά ανάρτηση και ιεροπηξία.

Όλες αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις ανήκουν στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών επεμβάσεων, δηλαδή έχουν μικρό χρόνο παραμονής της ασθενούς στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και είναι σχετικά ανώδυνες.

Η θεραπεία λοιπόν πρέπει να είναι εξατομικευμένη μετά από την κλινικοεργαστηριακή εκτίμηση από τον γυναικολόγο με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε ακράτεια ούρων επικοινωνήστε με το Γυναικολόγο Dr. Θεοφάνη Κατερινάκη στο 2121056161 ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Image
Image
Image

Διεύθυνση Ιατρείου

Θησέως 2
Μαρούσι
Τηλ: 2121056161

Ωράριο Ιατρείου

Δευτέρα: 17:00 - 21:00
Τετάρτη: 17:00 - 21:00
Πέμπτη:  17:00 - 21:00

Κλείστε Ραντεβού

Τηλ: 2121056161
Κιν: 6973807312
Email: info@katerinakis.gr