Ακράτεια Ούρων

Ακράτεια ούρων - αντιμετώπιση και θεραπεία - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Ως ακράτεια ούρων ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων. Εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στο γυναικείο πληθυσμό, τόσο στην αναπαραγωγική όσο και στη μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία. Πρόκειται για μία ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Πώς προκαλείται η ακράτεια ούρων;

Ας δούμε λίγη ανατομία…

Ακράτεια ούρων, ανατομία

Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται στα νεφρά. Περιβάλλεται από έναν μυ, τον εξωστήρα, ο οποίος χαλαρώνει όσο η κύστη γεμίζει με ουρά. Το μήνυμα της πλήρωσης της κύστης μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Μετά από εντολή αυτού προκαλείται σύσπαση του εξωστήρα, με σκοπό την αποβολή των ούρων μέσω της ουρήθρας. Σημαντικό ρόλο στην ακράτεια παίζει και ο σφικτήρας μυς που περιβάλλει την ουρήθρα. Όταν λοιπόν σε οποιοδήποτε μέρος από αυτά που μόλις αναφέραμε, συμβεί κάποια ανωμαλία, τότε μπορεί να έχουμε ακράτεια ούρων.

Σε ποιες κατηγορίες ταξινομείται;

1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

Η ακούσια διαφυγή ούρων κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (πχ. με το φτάρνισμα, το βήχα, την άρση βάρους, το γέλιο), χωρίς την ύπαρξη ακούσιων συσπάσεων του εξωστήρα μυ. Αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των γυναικών με ακράτεια ούρων.

Αιτιολογία

  • Κύηση/Τοκετός
  • Ηλικία
  • Εμμηνόπαυση (μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων)
  • Χειρουργεία πυέλου

2. Επείγουσα ακράτεια ούρων

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση, που συνοδεύεται από ακούσια διαφυγή ούρων, προτού η γυναίκα φτάσει στην τουαλέτα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ακούσια σύσπαση του εξωστήρα μυ. Περίπου το 25% των γυναικών με ακράτεια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία που αποκαλείται και σύνδρομο υπερδραστηριας κυστης.

Αιτιολογία

  • Στην πλειονότητα αγνώστου αιτιολογίας
  • Νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Πάρκινσον, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης
  • Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης

3. Μικτού τύπου ακράτεια

Πρόκειται για το συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επείγουσας ακράτειας ούρων.

4. Ακράτεια από υπερπλήρωση

Η απώλεια ούρων προκαλείται από μία γεμάτη ουροδόχο κύστη που υπερχειλίζει. Τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς, δεν χωράνε να αποθηκευτούν και αποβάλλονται, έτσι η κύστη δεν αδειάζει πλήρως ποτέ (χρόνια κατακράτηση ούρων). Η ακράτεια αυτού του τύπου είναι πολύ σπάνια στις γυναίκες.

Αιτιολογία

  • Υποτονία του εξωστήρα μετά την εμμηνόπαυση
  • Διαβήτης
  • Βλάβη μετά από χειρουργείο στην πυελο

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση;

Πέρα από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση που θα μας δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το είδος της ακράτειας, μπορεί επίσης να ζητηθούν:

  • Δοκιμασία βήχα
  • Εξέταση ούρων, για πιθανή συνύπαρξη ουρολοίμωξης
  • Pad test ή Τεστ πάνας, για την ποσοτική εκτίμηση της ακράτειας
  • Ουροδυναμικός έλεγχος

Ο ουροδυναμικός έλεγχος θα βοηθήσει στην οριστική διάγνωση. Είναι απαραίτητος για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ της ακράτειας από προσπάθεια και της επείγουσας ακράτειας, καθώς και όπου τίθεται η πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης. Είναι μία ανώδυνη διαδικασία, με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας της κύστης και της ουρήθρας.

Η θεραπεία βασίζεται στο υποκείμενο αίτιο και πρέπει να εξατομικεύεται

Ποια είδη θεραπείας υπάρχουν;

Συντηρητική:

Περιλαμβάνονται μέτρα για την αλλαγή του τρόπου ζωής,  την ελάττωση πρόσληψης καφεΐνης, τον προγραμματισμό της ούρησης και την απώλεια βάρους.

Επίσης σημαντικές είναι οι ασκήσεις Kegel για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, που βοηθούν στον έλεγχο της ούρησης. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν ειδικά βαρίδια, οι κολπικοί κώνοι. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των γυναικών για τη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων.

Φαρμακευτική:

Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της επείγουσας ακράτειας ούρων. Τα αντιμουσκαρινικά (αντιχολινεργικά) φάρμακα βοηθούν στην μείωση των συσπάσεων του εξωστήρα μυ.

Χειρουργική:

  • Ταινίες χαμηλής τάσης
  • Προάστια κολπορραφία
  • Κολποανάρτηση κατά Burch

Όλες αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά και είναι ελάχιστα επεμβατικές, με λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάρρωση.

Αν η ακράτεια ούρων επηρεάζει την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας και απαλλαγείτε από αυτήν!

Scroll to Top